Over

JanVoncken • illustrator

Waar de meeste van mijn klasgenootjes uit de lagere schoolperiode stonden te springen voor een nieuwe bal, kon je deze jongen niet gelukkiger maken dan met een verse doos -mooi volgens kleur geordende en met opschrift steeds netjes naar boven gedraaide- kleurtjes.

Enkele honderden kleurpotloden later is er in wezen eigenlijk niet zoveel veranderd… Ondanks een waaier aan mogelijkheden als tekentabletten en alle mogelijk softwaretoepassingen, start ieder project steeds weer met een wit blad, een goeie ouwe HB-potlood… en de doos kleurtjes binnen handbereik!

JanVoncken • fotograaf

Een eigen fototoestel! Fier als een gieter in zondagskostuum stond ik als eerste communicant te blinken met mijn “Olympus Supertrip 35”. Lichtgevoeligheid, sluitertijd en diafragma bestonden toen nog niet… mikken en klikken volstond om de wereld te vangen in dat kleine wonderdoosje!

Het filmrolletje is intussen verworden tot een museumstuk dat enkel nog opduikt in verhalen die beginnen met “in mijn jonge tijd”. Maar de liefde voor de fotografie is, net zoals de mogelijkheden die de moderne techniek te bieden heeft, sindsdien alleen maar toegenomen.

JanVoncken • vormgever

“Less is more”, de mantra van een van mijn leerkrachten op Phiko, ik heb het -tig keren moeten aanhoren…

Maar het heeft gewerkt, want er is duidelijk iets van blijven hangen… Tot op de dag van vandaag wordt dit heilige principe steeds rigoureus toegepast. Elk ontwerp verfijnen, toeters en bellen schrappen of weggommen tot enkel de essentie overblijft! Ik hou van eenvoud…

Laat ons hopen dat de leerkracht in kwestie fier is als hij mijn werk ziet!